Bladeren laten liggen in je tuin, ja of nee?

Menigeen weet niet hoe snel de bladeren opgeruimd moeten worden zodra de herfst is begonnen: het ziet er op een bepaalde manier wat onverzorgd uit en oogt daardoor net niet zoals je het hebben wil. Maar wist je dat bladeren super nuttig zijn en dat je ze beter een tijd kunt laten liggen in bepaalde delen van je tuin?

Met name in je border is het laten liggen van de afgevallen bladeren een heel goed idee. De bladeren zorgen voor extra isolatie en voorkomen daarmee dat je planten al te veel last krijgen van de vorst. Op deze manier zijn je planten tijdens de vorstperiode goed beschermd. Dit geldt overigens ook voor het verwijderen van uitgebloeide planten en bloemen: dit doe je beter van niet!

Wil je in andere delen van je tuin de bladeren wel graag weg hebben? Dan kun je ze gebruiken op de plekken waar ze dus voor de extra isolatie zorgen.

Heb je zo gauw geen borders die wel een extra laagje bladeren kunnen gebruiken? Verzamel alle bladeren dan en leg ze op een grote hoop in je hoekje van je tuin. Op deze manier kunnen ze zelf wegrotten en vergaan. En omdat bladeren voedingsstoffen zijn kunnen ze perfect dienen als bemesting. Heb dus even geduld en recycle die bladeren gewoon weer om je tuin en planten nog mooier en sterker te laten worden.

Plaats een reactie