Zilvervisjes: hoe kom je ervan af?

Zilvervisjes zijn voor veel mensen een ware plaag. Ze kruipen door alle kiertjes en zo vind je ze overal in huis. Wat kun je er tegen doen?

Zilvervisjes of papiervisjes?

Voordat je verder leest is het goed om te achterhalen of je thuis echt last hebt van zilvervisjes of dat het gaat om papiervisjes. Papiervisjes zijn doorgaans groter en lichtgrijs van kleur. Zilvervisjes zijn donkergrijs van kleur.

Helaas zijn papiervisjes wat lastiger om weg te krijgen omdat ze van papier houden en warme plekken. Let er dus goed op als je bijvoorbeeld op zolder een CV-ketel hebt staan. Zorg ervoor dat het eventuele papier of de boeken die daar opgeslagen liggen worden bewaard in bijvoorbeeld plastic bakken die je goed kunt afsluiten.

Papiervisjes houden net als zilvervisjes van vochtige ruimtes maar ze hebben ook een grote voorliefde voor warmte. Onder de 20C komen de eitjes van papiervisjes niet meer uit. Heb je echt last van een plaag van papiervisjes dan kun je het beste professionele bestrijding inschakelen omdat het echte veelvraten zijn en je boeken en papieren dan niet langer veilig zijn.

Zilvervisjes, wat te doen

Zilvervisjes houden van vochtigheid. Hun eitjes komen pas uit bij een maand lang een vochtigheidsgraad van minimaal 75%. Ventileren, ventileren en ventileren dus! Daarnaast is het belangrijk dat je zo veel als mogelijk alle kieren dicht maakt. En ga je behangen, let er dan goed op je ophangt zonder kieren. Zilvervisjes kruipen door de kleinste kieren achter het behang.

Simpele vochtvreters willen ook nog weleens helpen. Leg ze in diverse hoeken en je zult merken dat je minder zilvervisjes ziet. Ook zijn er verschillende lokdoosjes en lijmvallen te koop.

Ga je voor chemische bestrijding, let dan goed op het Ctgb keurmerk. Alleen middelen met dit keurmerk zijn toegelaten en dus veilig voor gebruik. Gebruik geen andere middelen.

De aanhouder wint, als je weet of je last hebt van zilvervisjes of van papiervisjes en je let goed op de bestrijding, eventueel op verschillende manieren dan kom je echt van dit ongedierte af. Schakel bij twijfel professionele ongediertebestrijding in.

Plaats een reactie